top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiSvetlana Rabei

Strategia oceanului albastru

"Ajutor! Oceanul meu se-nroșește"

Un titlu care m-a făcut curioasă și am ”înghițit” cartea în câteva zile :)


W.Chan Kim și Renée Mauborgne și ediția revizuită a cărții lor despre ”strategia oceanului albastru - cum să găsești sau să creezi o piață în care concurența este irelevantă” - misiune imposibilă vei spune tu.

Recunosc m-a intrigat, întrucât atunci când cineva îți spune că o companie sau alta activează într-o piață fără concurenți te gândești imediat la monopoliștii de pe piață (furnizorii de energie electrică, gaze naturale, telecomunicații...lista nu este foarte lungă).

Autorii au sistematizat reguli de bază, un set de instrumente și mijloace, elaborate ca rezultat a cercetărilor lor de-a lungul anilor. Ei au dezvăluit exemple uimitoare care demonstrează că nimic nu este imposibil.

Accentul major este pus pe inovație și creșterea valorii pentru client. Prin inovație nu se are în vedere doar inovația tehnologică ci mai degrabă inovația valorii serviciului sau produsului pentru consumator. În loc să-și concentreze toate forțele pe lupta cu concurența, o companie din oceanul albastru face concurența neimportantă și se focusează pe creșterea valorii pentru client și pentru sine.

Tezele pe care mi le-am subliniat ar fi următoarele:

  • nu te concentra pe concurență, ci pe ceea ce poți să aduci tu nou, astfel încât concurența să nu te ajungă;

  • piața nu are limite iar structura industriei nu-i bătută în cuie și ele pot fi modificate prin acțiunile și viziunile jucătorilor;

  • accentul tot mai des se pune pe creativitate, indiferent în ce sferă activezi; comportamentul consumatorilor este în permanentă schimbare; penetrarea piețelor globale noi devine tot mai ușoară și rapidă;

  • pasul strategic, și nu compania sau industria este elementul care face diferența; anume analiza pașilor strategici a permis autorilor să observe companiile care au creat oceane albastre pentru serviciile și produsele lor;

  • compromisul ”valoare - costuri” este ignorat, accentul fiind pus pe diferențiere și reducerea costurilor;

  • modelul celor patru acțiuni: Eliminare, Reducere, Creare și Majorare - elemente de bază în reconstruirea valorii pentru client; și multe altele.

Câteva din companiile care au creat oceane albastre pentru serviciile sau produsele lor: Cirque du Soleil, Bloomberg, NetJets, Casella Wines, NTT DoCoMo, Intuit, Home Depot, CNN, Curves, Novo Nordisk și lista continuă.

Dacă ești antreprenor, proprietar sau director de afacere îți recomand să citești cartea.


2 afișări0 comentarii
bottom of page