top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiSvetlana Rabei

Ce sunt IFRS-urile?

IFRS (International Financial Reporting Standards) sau în română SIRF (Standarde Internaționale de Raportare Financiară) reprezintă un set de reguli și concepții scrise, care permit companiilor să-și raporteze performanța și poziția financiară în conformitate cu acestea.

Companiile din lumea întreagă utilizează diverse seturi de standarde în funcție de mărimea companiei, afilierea cu alte companii din același grup, cerințele legale sau regulile impuse de regulatori. Astfel de ex., o entitate poate opta pentru aplicarea Standardelor locale de raportare financiară (SNC în Republica Moldova), IFRS sau US GAAP (General Accepted Accounting Principles). O entitate poate aplica două seturi de standarde: cele naționale - pentru raportarea financiară locală și IFRS sau US GAAP - pentru raportarea consolidată (în funcție cerințele de raportare consolidată).

IFRS sunt emise de către Comitetul pentru standarde internaționale de raportare financiară - IASB (International Accounting Standards Board). Multe Standarde care sunt parte a IFRS au fost emise în perioada 1973 și 2001 cu denumirea veche de IAS (International Accounting Standards) sau în română SIC (Standarde Internaționale de Contabilitate). De-a lungul anilor IASB dezvoltă, revizuiește și adoptă IFRS noi, înlocuindu-le pe cele vechi parțial sau în totalitate.

În componența IFRS se includ:

- IFRS - Standardele Internaționale de Raportare Financiară (emise după 2001)

- IAS - Standardele Internaționale de Contabilitate (emise până în 2001)

- IFRIC - Interpretări ale Comitetului Internațional pentru interpretări privind Raportarea Financiară (emise după 2001)

- SIC - Interpretări ale Comitetului Permanent pentru interpretări (emise până în 2001).

Lista IFRS și IAS poate fi găsită pe site-ul oficial al IASB: https://www.ifrs.org/issued-standards/list-of-standards/.

Surse:

https://www.ifrs.org/





32 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page