top of page
Caută
Poza scriitoruluiSvetlana Rabei

IFRS 16 ”Contracte de leasing” - recomandări privind implementarea

Actualizată în: 9 ian. 2021

În 2019 am participat alături de colegii mei din peste 15 filiale la implementarea IFRS16. N-a fost un proces ușor, recunosc. A necesitat multe ore de studiu, colectare date, comunicare, interacțiune cu alte departamente, analizare contracte și prevederi ale legislației fiscale locale. A fost însă un exercițiu interesant, care ne-a scos din zona de confort (deși cred că despre toate IFRS-urile se poate spune același lucru :) ).

Exercițiul de implementare a durat câteva luni iar fișierele de calcul întocmite și politicile elaborate au fost modificate de nenumărate ori până când au fost într-un final aprobate.

Mai jos am formulat câteva recomandări bazate pe experiența proprie, care sper să-ți fie utile:

  • studierea IFRS16, prin studiere având în vedere cel puțin citirea standardului (recomand să-l citești atât în versiunea originală în limba engleză cât și în versiunea română aprobată de Ministerul Finanțelor) și articolelor relevante. Dacă simți că după citirea standardului ți-au mai rămas multe semne de întrebare sau limbajul dificil în care este scris (se aplică tuturor IFRS în principiu) îți dă bătăi de cap - îți recomand să asculți un seminar dedicat acestui IFRS (care să includă obligatoriu și exemple practice) sau să soliciți consultanța unui specialist cu experiență;

  • analizarea contractelor de locațiune - se va face împreună cu juristul companiei, întrucât pentru a decide dacă un contract sau altul cade sub incidența IFRS16 trebuie să fie analizate minuțios prevederile contractuale cu referire la: termenul contractului, prețul locațiunii, valuta contractului, este sau nu prevăzută extinderea termenului și dacă este - în ce mod, ce alte tipuri de modificări prevede contractul, are locațiunea termen limită sau nu, care sunt penalitățile și eventualele amenzi legate de neonorarea condițiilor contractuale, tipul depozitului/avansului achitat la inițierea contractului, este sau nu prevăzută îmbunătățirea activului primit în locațiune, etc..etc...

  • estimarea duratei de folosință pentru activele primite în locațiune care fac obiectul contractelor cu durată nedeterminată sau cu drept de prelungire pe durată nedeterminată - estimare care se face de către directorul companiei/filialei sau persoanei responsabile de gestionarea activului, și se aprobă prin ordin intern;

  • actualizarea Politicii contabile existente cu prevederile noi privind IFRS16 aplicabile companiei (aici însă atenție: elaborarea politicii IFRS16 nu este sarcina exclusivă a contabilului-șef, este necesară participarea juristului și directorului companiei/filialei sau persoanelor responsabile de gestionarea activelor care cad sub incidența IFRS16, după cum ai observat în punctele anterioare).

  • ajustarea sistemului informațional contabil care să permită gestionarea contractelor de locațiune și contabilizarea tranzacțiilor aferente acestora.

Dacă ai participat și tu la implementarea IFRS16 și vrei să-ți împărtășești din experiența proprie, sau ai întrebări legate de IFRS16 - lasă-mi un comentariu mai jos sau scrie-mi la adresa de email.


57 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page